"Te" gezond eten?! Ja, het komt voor!

Gepubliceerd op 3 augustus 2017 om 21:00

Doordat voeding en een "healthy lifestyle" op dit moment erg populair zijn en het waarschijnlijk in de toekomst nog populairder gaat worden, moeten we uitkijken dat wijzelf of mensen om ons heen niet te gezond willen eten, en er in doorslaan.


De meeste vrouwen beginnen op eigen houtje als ze gezond willen gaan eten, daar is op zich niks mis mee, maar vaak begint dat met calorieën tellen. Je wilt niet meer dan 1000 of 1200 calorieën op een dag nemen, want zo val je vast veel af in korte tijd. Het is goed dat je je er bewust van wordt hoeveel calorieën er in een product zitten, maar in een stukje chocola zit bijvoorbeeld minder calorieën dan in een handje ongezouten noten, terwijl de ongezouten noten veel goede voedingsstoffen bevat en die heeft chocola namelijk niet. En in een koekje kan net zoveel of zelfs minder calorieën zitten dan in een appel, maar een koekje is zeker niet gezonder dan een appel. Dus een calorie zegt niet alles. De calorieën van alle verschillende soorten voeding zijn elk op een andere manier gemaakt en hebben elk een andere invloed op je gewicht en je gezondheid. Je wordt dus niet dik omdat je te veel calorieën eet en niet genoeg beweegt, je wordt dik omdat je de verkeerde calorieën eet.

Daarnaast is het onrealistisch om 1000 of 1200 calorieën in te nemen op een dag. Het is misschien even vol te houden, maar een gemiddeld mens heeft veel dagelijkse bezigheden en heeft zeker meer dan 1000 calorieën nodig om zich fit en energierijk te voelen. Te weinig (calorieën) eten kan zorgen voor veel gezondheidsproblemen. Dit kunnen vervelende kwaaltjes zijn zoals moe, lusteloos, chagrijnig en concentratiestoornissen. Maar het kan ook tot ernstigere problemen leiden. Op de lange termijn kun je last krijgen van minder goed functionerende organen vanwege tekorten.


Signalen dat je “Te gezond eet” zijn:

  1. Je favoriete mensen organiseren een etentje en het enige waar je je druk over maakt is of het eten wel gezond is.
  2. Je leest uitvoerig alle etiketten en als het een ingrediënt heeft wat je niet eet, koop je het niet. Ook niet 1x per jaar.
  3. Alle lol van feestdagen zijn weg, het zijn je meest stressvolle tijden geworden, vanwege het eten.
  4. Je overtuiging voor gezond eten is belangrijker dan mensen in hun waarde laten en andere meningen maken je boos.
  5. Je streeft ernaar elke dag perfect te eten en spendeert daarom uren per dag om je maaltijden in te plannen en voor te bereiden.
  6. Je bent heel blij, trots en gelukkig wanneer het gelukt is je aan je ‘regels’ te houden. Je bent heel ongelukkig, verdrietig en depressief wanneer het niet gelukt is en voelt je schuldig en een mislukkeling.

Wees hier alert op!

Te gezond (willen) eten heeft dus niet zoveel te maken met wat je daadwerkelijk eet, maar meer met de gedachten erachter, je houding erin en hoe je ermee omgaat. Het is veel belangrijker om met eerlijke informatie over voeding je leefstijl langzaam om te gooien. Juist met kleine veranderingen vergroot je je kans op blijvend succes, en het is veel eenvoudiger! Ik help je graag om ervoor te zorgen dat je gezond en lekker kan eten, je genoeg beweegt en dat je daardoor een fit en energieke leefstijl krijgt. Ik pleit voor een gezond en fit lichaam met spierkracht, waarbij je zeker niet het roer in één keer rigoureus hoeft om te gooien.

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Gabrielle
3 jaar geleden

Dank je wel voor dit artikel! Vooral ook de alinea over het aantal calorieën per dag. Mensen realiseren zich niet dat je door tekorten (ernstig) ziek kunt worden.

Emma
3 jaar geleden

Helemaal mee eens! Echt eten met echte ingrediënten is fijn, maar het moet wel haalbaar en vooral leuk blijven!

Angelique Kalverda
3 jaar geleden

Heel herkenbaar! Niet voor mij persoonlijk maar voor een paar mensen om mijn heen. Ook het heel weinig eten is een valkuil die vaak wordt vergeten... Kortom "te gezond" is inderdaad "ongezond"!

Jolanda Pikkaart
3 jaar geleden

Eten is voor mij opletten, maar wel blijven genieten.

Tamara van Gessel
3 jaar geleden

fijne gerustellende blog, ik ben wel een "te gezond eter" af en toe. ik herken me in de 6 tips ;) ik zoek uit eindelijk voor een gezonde relatie met eten..nieuwe insteek die de jouw raakt..

Patricia | TwijfelMoeder
3 jaar geleden

Nu ik een paar maandjes moeder ben en in gevecht met de zwangerschapskilootjes, zet mij dit echt weer aan het denken. Hoe wil ik die kilo's gaan verliezen?

Irma
3 jaar geleden

Voor mij een nieuw onderwerp....fijn om ervan op de hoogte te zijn..

Jessica Krijvenaar
3 jaar geleden

Leerzaam artikel want ben zelf bezig om mijn leefstijl gezonder te maken en dat het toch wel belangrijk is om daar balans in te vinden en niet door te slaan.

Margot
3 jaar geleden

Ludieke benadering van het thema gezond. Je kunt idd overdrijven; dan gaat het niet langer om het einddoel (lang en vitaal leven) maar om de discipline van een dogma in stand houden ;-)

Marjolein
3 jaar geleden

het is absoluut belangrijk om de juiste keuzes te maken.. al vind ik het zelf wel een zoektocht wat dan juist is voor jouw lichaam.. maar het zit zeker niet in de getallen/calorieën.

Niels Thomas
3 jaar geleden

Ja, we draaien inderdaad een beetje door, maar we zijn dan ook allemaal wat gevoelig voor de mooie marketing praatjes. Dat hadden wij vroeger al in sportschool met alle supplementen, waar nu gewoon een hele voedingsindustrie op verder is gegaan. Goeie blogpost!

Marielle
3 jaar geleden

Gezond eten is vooral iets wat lekker zou mogen zijn denk ik. Goed weergegeven welke signalen er zijn om te zien dat je over de top gaat op dit onderwerp. Gelukkig heb ik daar geen last van.